Snurken en Slaapapneu
snurken & slaapapneu
In Nederland snurkt circa 60% van alle mannen en 40% van alle vrouwen bij een leeftijd van 40 jaar en ouder. Echter, snurken is een onderschat probleem. Snurken zorgt namelijk niet alleen voor geluidsoverlast waarvan uw partner en de rest van de familie veel hinder kunnen ondervinden. Het kan tevens leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Daarom is het van belang om dit te verhelpen en weer een gezonde nachtrust te krijgen. Maar waarom is snurken eigenlijk een probleem?
Wat is snurken?
Als u slaapt verslappen de spieren van de mondbodem, tong en keelholte. De tong heeft onder invloed van de zwaartekracht dan neiging om naar achter te zakken richting de keelholte. In combinatie met de verslapping van de spieren die in de wand van de keelholte zelf aanwezig zijn, ontstaat er dan vaak een situatie waarbij de tong, de huig en de wand van de keelholte bij het inademen naar elkaar toe worden gezogen en gaan trillen. Dit veroorzaakt het hinderlijke snurkgeluid. Snurken komt dus niet zoals vaak wordt gedacht vanuit de neus. Door met een anti-snurkbeugel de onderkaak tijdens de slaap in een voorwaartse positie te houden, wordt samenvallen van de keelholte en tongbasis voorkomen en neemt de kans op het produceren van snurkgeluiden af.
Wat is slaapapneu (OSAS)?
Apneu is een medische term die ademstop betekend. Een apneu kan ontstaan doordat tijdens de slaap de luchtweg afgesloten raakt door verslapping van de spieren in de wand van de keelholte, de tong en de huig. Dit wordt een obstructieve apneu genoemd. Bij 5 of meer apneus per uur slaap, wordt van OSAS gesproken. Apneus kunnen echter ook door andere oorzaken optreden en ontstaan dan vanuit de hersenen en worden dan centrale apneus genoemd. OSAS is een ziekte met vergaande consequenties waardoor OSAS behandeld wordt vanuit een slaapteam in het ziekenhuis waarin meerdere specialisten vertegenwoordigd zijn. Licht tot matig OSAS wordt bij voorkeur behandeld met een anti-snurkbeugel, waarbij ernstig OSAS beter wordt behandeld met een masker dat tijdens de slaap op het gezicht op wordt gedragen, de zogenaamde CPAP-behandeling.
Wat kunt u zelf tegen snurkklachten doen?
Omdat de zwaartekracht een rol speelt bij snurken is het vaak raadzaam om mensen die snurken op hun zij te laten slapen in plaats van op de rug. Andere factoren die het snurken kunnen beïnvloeden zijn het matigen van alcoholconsumptie, stoppen met roken, afbouwen van slaapmiddelen en het verminderen van overgewicht. Als dit allemaal niet helpt, is een deugdelijke anti-snurkbeugel geïndiceerd.