Alles wat je moet weten over snurken

Wat is snurken?

Volgens het woordenboek is snurken tijdens het slapen een brommend geluid maken. In de praktijk wordt snurken veroorzaakt door de luchtstroom die langs verslapte structuren achter in je keel gaat, wat zorgt voor trillingen die je hoort als snurken. Denk hierbij aan de spieren van je zachte gehemelte, tong en keel die slap worden als je slaapt. Ook kan de luchtweg bij sommige mensen wat smaller zijn dan bij anderen, waardoor je eerder gaat snurken. Snurken komt dus vanuit je keel en niet zoals veel mensen denken vanuit de neus.

Wie snurken allemaal?

Bijna iedereen snurkt zo nu en dan, maar voor sommige mensen is het een chronisch probleem dat iedere nacht terugkeert. Zowel mannen als vrouwen snurken, maar mannen hebben het vaker dan vrouwen. Ook snurken mensen met overgewicht eerder, maar ook mensen die te weinig slapen of veel alcohol drinken. Mensen die op hun rug slapen zullen door de zwaartekracht eerder last hebben van snurken. Het snurken is veelal onschuldig en in die gevallen voornamelijk storend voor de partner of huisgenoten. Soms kan snurken echter een aanwijzing zijn dat er meer aan de hand is.

Wat kun je er zelf aan doen?

Om van het snurken af te komen kun je zelf al veel doen, zoals afvallen indien er sprake is van overgewicht. Ook minder alcohol drinken en op je zij slapen kunnen het snurken verminderen. Mocht dit allemaal niet helpen, dan kun je een op maat gemaakte antisnurkbeugel laten aanmeten. Vroeger werd er ook wel geopereerd om mensen van het snurken af te helpen, maar de resultaten zijn vaak tijdelijk en minder goed dan wanneer je gebruik maakt van een op maat gemaakte anti-snurkbeugel die verstelbaar is, zoals de Snurkdokter maakt.

Is snurken een ziekte?

Snurken zelf is onschuldig en geen ziekte. Soms kan er echter sprake zijn van andere symptomen, die erop kunnen wijzen dat er sprake zou kunnen zijn van het ‘obstructief slaap apneu syndroom’ (OSAS). Symptomen die hierop duiden zijn:

  • Het stoppen van de ademhaling tijdens de slaap
  • Overdags ernstig vermoeid zijn, zodat het je werk beïnvloed
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn bij het opstaan
  • Droge keel bij het opstaan
  • Onrustig slaapgedrag
  • Het gevoel hebben ’s nachts te stikken tijdens de slaap
  • Hoge bloeddruk
  • Pijn op de borst tijdens de nacht
  • Zo hard snurken dat je partner niet kan slapen

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als je meerdere van bovenstaande symptomen hebt kan het raadzaam zijn om dit met je huisarts te bespreken aangezien je dan mogelijk OSAS hebt. Je huisarts zal je dan verder onderzoeken en uitvragen en op indicatie doorsturen naar het dichtstbijzijnde slaapcentrum wat vaak in ziekenhuizen aanwezig is.

Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben, dan kun je contact met de Snurkdokter opnemen via info@desnurkdokter.nl . Kijk ook eens op  www.desnurkdokter.nl voor aanvullende informatie en de mogelijkheden om samen tot een oplossing te komen voor je snurkprobleem.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht

Wees een goede vriend en deel het bericht zodat ook anderen deze informatie kunnen lezen!